söndag 29 mars 2015

Borgerligt hyckleri på högsta nivå

Jag vill ta vara på intressanta artiklar, som jag kopierar.


Så kom den tillslut, den rödgröna regeringens skattechock. Under gårdagen presenterade regeringen en lång rad skattehöjningar som ska finansiera generösare bidrag och ökad invandring.

Rut- och Rotavdraget minskas, vilket blev känt tidigare i veckan, bensinskatten höjs kraftigt precis som arbetsgivaravgiften för unga och skatter för småsparare. Flera av de aviserade skattehöjningarna är rena löftesbrott från Socialdemokraternas sida som konsekvent sagt en sak när de jagade makten, men nu agerar på ett helt annat sätt när de sitter i regeringsställning.

Trots regeringens svek går det inte komma ifrån att det trumfas av det hyckleri som under gårdagen visades upp av borgerliga företrädare.

På Twitter ställde sig Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra frågan om skattehöjningarna ”bygger… Sverige starkare eller gör jobben fler”. Om nu Kinberg Batra är så pass orolig för vad socialdemokratiska budgetar kommer göra med Sverige kanske hon inte skulle ha garanterat regeringen att få igenom sin ekonomiska politik.
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl menade att regeringen släppt lös en ”skattetsunami mot återhämtningen och jobbtillväxten”. En skattetsunami som hans eget parti har lovat ska få passera obemärkt genom riksdagen.

Och så höll det på.

Det är svårt att känna sympati för borgerlighetens krokodiltårar. De har själva bäddad för detta genom att ingå Decemberöverenskommelsen. Det uppskruvade tonläget är inget annat än borgerligt hyckleri på högsta nivå.

Andra alliansföreträdare försökte istället spela på att flera av skattehöjningarna är svek mot Socialdemokraternas egna vallöften. Det stämmer förvisso, men det är rimligtvis först och främst en fråga mellan S och deras väljare. När själva politiken är dålig är det inte löftesbrottet som är allvarligast. Alliansens uppgift är inte heller att agera ombudsmän åt S-väljare utan att agera som en opposition ska göra och opponera sig mot regeringspolitik man ogillar.

De som blivit mest lurade är uppenbarligen Alliansen som har trott på Socialdemokraternas löften om att inga skatter ska höjas.

Sverigedemokraternas finansministerkandidat Oscar Sjöstedt uppmanade på sin Facebooksida Alliansen att komma till sans och hjälpa SD att stoppa skattehöjningarna: ”Alliansen måste snarast återfå sitt självförtroende så att vi tillsammans ska kunna stoppa detta vansinne. Bryt Decemberöverenskommelsen, gör det NU!”, skrev han.

Förhoppningsvis tar borgerligheten sitt förnuft till fånga och greppar Sjöstedts utsträckta hand. Men det kanske inte är något man ska satsa pengar på. Vid varje tillfälle att föra svensk politik in på en rimligare väg som uppenbarat sig de senaste åren har borgerligheten valt fel. Det gäller från migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet till Decemberöverenskommelsen med regeringen Löfven.

Nu kommer antingen en brytning eller så fortsätter det borgerliga hyckleriet ända fram till valet 2018.


Två dödsskjutningar på en vecka i Malmö


Nattens mord var det andra under en och samma vecka. Med den statistiken tar Malmö helg.
Den senaste dödsskjutningen skedde runt midnatt, natten mot fredagen. Polisen fick larmet kvart över tolv sedan flera personer ringt in och berättat att det hört kraftiga smällar.

När ambulans och polisen kom till platsen nära S:ta Maria kyrka på Möllevången, fann de en skottskadad man. 25-åringen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
Polisen, som uppger att det finns flera vittnen till händelsen, kan inte i nuläget avgöra om den hänger samman med dödsskjutningen tidigare i veckan, skriver svt.se.
Publicerad 27 mars av Samtiden i Ekonomi

Skattechocken!


I strid med tidigare löften presenterade regeringen idag en rad skattehöjningar. RUT- och ROT-avdragen begränsas, skatterna på drivmedel höjs och arbetsgivaravgifterna för unga, samt kostnaderna för att spara, chockhöjs.

Det är framförallt den svenska medelklassen som bor i villa och är beroende av bil, som får betala när regeringen nu presenterar första delen av ett större paket med skattehöjningar. Hantverks- och hushållstjänster blir dyrare och bensinkatten höjs.

För den som dessutom försöker spara pengar och för den som är ung på arbetsmarknaden blir det extra kärvt.
Arbetsgivaravgiften för unga höjs kraftigt, med hela 18 miljarder kronor om året. Höjningen sker i tre etapper: 1 augusti i år, 2016 och 2017.

Skatten på det populära investeringssparkontot närapå femdubblas i ett handslag. Istället för att betala vinstskatt vid försäljning av värdepapper, alternativt göra förlustavdrag vid förlust, ger investeringssparkontot spararna alternativet att istället betala en årlig schablonskatt på hela värdet av papper och likvider på kontot.




Från dagens 0,27 procent chockhöjs skatten nu till 1,25 procent som en konsekvens av de nya regelverken där 1,25 är ett ”golv”, men skatten kan bli betydligt högre om statsskuldsräntorna går upp. En sparare som idag betalar 10 000 kronor i skatt kan alltså se fram emot att beskattas med närmre 50 000 kronor.

Vidare halveras RUT-avdraget medan ROT-avdraget minskas med 40 procent. Insparade medel riktas istället till nybyggande av billiga hyresrätter – ett behov som har ökat kraftigt på grund av den omfattande invandringen.

Bensinskatten höjs med 44 öre per liter och dieselskatten med 48 öre. Även skatten på biomedel höjs i motsvarande utsträckning.

Med minskningen av ROT-avdraget och höjningen av bensinskatten bryter regeringen två vallöften.
– Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem, sade Löfven till TT i november 2013.
– Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten, sa Magdalena Andersson till Expressen tre veckor innan höstens val.

Finansminister Magdalena Andersson fick under dagens presskonferens frågan om hur hon tror att väljarna uppfattar det när regeringen nu sviker två vallöften.
– Jag tror att svenska folket också ser de stora problem vi har i Sverige, svarade hon.

Finansministern lovar återkomma med andra delen av skattepaketet till hösten. Denna förväntas bland annat innehålla höjningar av inkomstskatten.
Regeringen räknar mer att få igenom alla skattehöjningar i riksdagen, trots att endast 37 procent av väljarna stöder regeringen. Detta eftersom de borgerliga partierna har lovat lägga ned sina röster i enlighet med Decemberöverenskommelsen, vars syfte är att begränsa Sverigedemokraternas inflytande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar