fredag 13 januari 2017

Hur kunde en Muslim bli President i USA?

Hur kunde en Muslim bli President i USA?

Kritiken växer mot Obama: ”Du svek hela världen”


Kritiken växer: Varför reste inte president Obama till Paris? ”Pinsamt”, ”Missat tillfälle” och ”Du svek hela världen” löd några kommentarer.

obama not bad?


SVD skriver
Kopierat från SVD

SVD I WASHINGTON

Barack Obama kände sig alltså inte kallad att delta i söndagens solidaritetsmanifestation – eller ens att gå ut med en kommentar samma dag.
Det har väckt förvåning av flera skäl. Han tillhör själv en minoritet, har upprepade gånger talat om behovet av mer enighet i världen och är överbefälhavare i det största landet med trupper i strid mot IS-krigare och andra extremistiska element.
På måndagseftermiddagen medgav Vita huset-talesmannen Josh Earnest att det var ett misstag att inte skicka någon med “högre profil”, men vägrade att svara på vad som föregick beslutet. Det hör inte till vanligheterna att Obamaadministrationen erkänner fel - och utomstående lär fortsätta leta efter orsakerna, om det till exempel rört sig om några nya hot.
Och som bland annat bombattentatet i Boston för två år sedan visar finns det skäl att oroa sig för liknande händelser i USA. Från Vita huset löd försvaret att säkerhetsarrangemangen som alltid omger en amerikansk president skulle ha varit störande.
Efter onsdagens attentat mot tidningen Charlie Hebdo intygades från amerikanskt officiellt håll att man bistod fransk polis och underrättelsetjänst med all tänkbar hjälp. Besked kom också om att justitieminister Eric Holder skulle fara till Paris och delta i söndagens toppmöte om terroristbekämpning.
Men ordleken ”Obama n’est pas Charlie”, Obama är inte Charlie, började dyka upp redan på söndagskvällen när den amerikanske presidenten saknades i främre ledet, med franske presidenten François Hollande, tyska kanslern Angela Merkel, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som fanns bland de 44 stats- och regeringscheferna.

Obama har heller inte fördömt attacken och gisslantagandet i mer än ganska korta uttalanden i samband med redan inplanerade offentliga framträdanden.
Vicepresidenten skickas ju ibland för att representera USA, men Joe Biden befann sig i Washington under helgen. Utrikesminister John Kerry var i Indien för att förbereda marken inför Obamas resa dit i slutet av januari. Den amerikanska ambassadören i Frankrike Jane Hartley var på plats men hon är knappast en tungviktare.
Exdiplomaten Aaron David Miller vid tankesmedjan Woodrow Wilson Center fanns bland dem som uttryckte bestörtning över att inte USA stod vid Frankrikes sida denna dag.
– Det finns inga andra länder som på samma sätt och lika länge bekänt sig till demokratiska värden och yttrandefrihet, skrev han i ett inlägg på Wall Street Journal.
Den republikanske senatorn Ted Cruz som förmodas sikta på nästa presidentval tog också till orda.
– Attacken i Paris är, precis som liknande händelser i Israel och i andra allierade länder, en attack på våra gemensamma värden, menade Cruz i Time.
Det har nu beslutats att Kerry ska fara till Paris senare i veckan.
Obama höll ett tal i Washington vid lunchtid för att lägga fram förslag till skärpt cybersäkerhet. Men det handlar mer om sådant som hackande och risken för identitetsstöld i företag.

Samtiden skriver

OBAMA SVIKER ISRAEL VECKOR INNAN HAN AVGÅR


Dagen före julafton, 23 december, lade USA för första gången ner sin röst i FN:s säkerhetsråd när förslag framfördes om att fördöma Israel. Agerandet ses nu av många som ett svek mot Israel, en hämnd mot Trump och en åtgärd som försvårar fredsförhandlingarna i Mellanöstern.

I kommentarerna från Obamas administration heter det att man vill rädda möjligheterna till en tvåstatslösningen genom att släppa igenom en resolution som kritiserar Israel och kräver att landet inte bygger bostäder på ockuperad mark. Men juristprofessorn Alan Dershowitz påpekar (länk) att formuleringen i den resolution som säkerhetsrådet antog, eftersom USA inte lade in sitt veto, går mycket längre än att uttala sig mot bosättningar på Västbanken.

Resolutionen menar att ”varje ändring” av gränserna från tiden före 1967 års krig, ”inklusive i Jerusalem” saknar juridisk legitimitet och utgör ett brott mot internationell rätt. Det betyder att det torg för bedjande vid västra muren – judendomens heligaste plats – utgör brott mot internationell lag, skriver Dershowitz.

”Om president Obama anser det, varför bad han då på just denna plats” vid sitt senaste besök i Jerusalem, frågar professorn. Resolutionens skrivning innebär också att den tillfartsväg som Israel byggt till Hebrew universitetet och Hadassah sjukhuset för både judar och araber blir illegal, liksom den återuppbyggda synagoga som förstördes av Jordanien i de judiska kvarteren i Gamla stan.

Andra, som USA:s förre FN-ambassadör John Bolton, menar att president Obama ”hugger Israel i ryggen” när han är på vägen ut ur Vita huset (länk). Obama sviker 40 års samarbete mellan de två stora partierna om USA:s Israelpolitik.

Även demokrater, partikamrater till Obama, hävdar att presidenten borde sett till att USA röstat nej till resolutionen så att den inte gått igenom.

Inkommande president Donald Trump meddelar att ”saker kommer att bli mycket annorlunda i FN efter 20 januari”, dagen för hans tillträde.


EXTRA




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar